FreeNAS 8 telepítés

Freenas based on BSDMi az a NAS?

Ha nem is kezdem el a legelején, de mindettől függetlenül ez egy mozaikszó Network Attached Storage (NAS), magyarul Hálózatra Csatolt/Kötött Tároló (írhatjuk HKT-nak is, na jó ezt én találtam ki 🙂 ) Szóval ez a NAS olyan tárolóeszköz amit pl. helyi Ethernet hálózatra kötve, ez utóbbi közegen keresztül érjük el az általa különféle protokollokon keresztül megosztott háttértárrendszert.

Fontosnak érzem, hogy megemlítsem a NAS nem keverendő a DAS-al és a SAN-al, bővebben itt olvashatsz róla.

Egy korábbi bejegyzésben már írtam a hardverről (HP ProLiant MicroServer), ez ideális egy otthoni NAS kiszolgáló számára, de mint minden ilyen önmagában ez is egy nagy kupac vas és műanyag. Tehát szükségünk van még valamire, éspedig egy a NAS funkciót kiszolgáló szoftverre, mint minden vason szükséges, hogy fusson valamilyen kiszolgáló szoftver is, ami úgymond a NAS-unk lelke, én a sok lehetséges lehetőség közül a FreeNAS-t néztem ki magamnak.

Az alábbiakban olvasható kis szösszenet nem fog másról szólni pár szóban mint magáról a FreeNAS 8 telepítéséről és az előkészületek főbb lépéseiről.

Első lépésként töltsük le a telepítőanyagot, én a most (2012.02.23) elérhető legfrissebb ajánlott verziót FreeNAS-8.0.3-RELEASE-p1-x64.Full_Install.xz szedtem le. Továbbá szükségünk van még a csomagot kitömörítő XZ Utils programra, és végül a physdiskwrite programra, amely segítségével ki tudjuk írni a FreeNAS-t egy boot-olható USB pendrive-ra.

Azért pendrive-ra mert nem akartam a NAS belső lemezegységnek egyikére sem telepíteni a kiszolgáló szerver szoftverét, mivel a FreeNAS esetében megoldható, hogy egy önálló pendrive-ról is elfut, ezzel a lehetőséggel a boot lemez nem foglal le egy lemezegység interfészt, így minden merevlemezt fogadó interfészt fel tudok használni adattárolás céljára.

A letöltött állomány integritásának ellenőrzése:

az ellenőrzéshez pl. window-os md5 hash generáló letölthető innen, majd ellenőrizzük a letöltött állományunkat:

Látható, hogy az md5-ös 32 karakter hosszú hexadecimális szám megegyezik.., így biztosak lehetünk benne, hogy az állomány nem sérült.

kicsomagolás:

kapunk egy ~2GB-os, “FreeNAS-8.0.3-RELEASE-p1-x64.Full_Install” nevű állományt. A következő lépés, hogy ezt kiírjuk egy pendrive-ra, én egy 4GB-osat használtam.

Fontos!! minden adat törlődni fog a pendrive-ról!!

adjuk ki az alábbi parancsot:

itt válasszuk ki nagyon körültekintően az USB meghajtót, az én esetemben az ‘1’-est majd nyomjunk <enter-t>,  egy biztonsági figyelmeztetés utáni ‘y’ válasz esetén elindul az anyag kiírása..

minekutána a képernyőn pörgő számokat fogunk látni, mindaddig amíg ki nem íródik a 2GB-nyi adat:

ha minden jól ment a végén ezt kell látnunk:

ezennel végeztünk, készen van a boot-olható USB meghajtónk.

Ezután sok teendőnk nincs, az elkészített boot-olható egységet bele kell dugni a leendő kiszolgáló egyik USB aljzatába, BIOS-ban beállítani a boot sorrendet, pontosabban azt, hogy legelőször a most elkészített USB-s eszközről akarjon boot-olni és még véletlenül sem az egyik belső lemezről.

Maga a rendszer az USB egység gyorsaságának fügvényében, előbb vagy utóbb betöltődik, elindul és végrehajthatjuk a kiszolgáló alap konfigurációs lépéseit, beállításait egy CLI (karakteres) konzol felületen.

Igazából amit első lépésben érdemes kiválasztani, az a szerver gép hálózati beállításait lehetővé tévő “1) Configure Network Interfaces” menü. Itt nem mennék bele a részletekbe, mindent értelemszerűen kell kitölteni, beállítani, úgy is aki arra vetemedik, hogy ezt a részt állítgatni akarja, az úgy is tudja, hogy mi mire való 😉

Ha végeztünk a hálózati beállításokkal, és a gép Ethernet interfésze is aktív, akkor egy a hálózatunkra kötött másik gépről (böngészővel) már beléphetünk a web-es felületére a kiszolgáló rendszerünknek, ahol egy kicsit kényelmesebb felületen nyílik lehetőségünk minden apró beállítás módosítására.

Tulajdonképpen ennyi lenne maga az alap rendszer telepítése, a beállításokat a kézikönyv segítségével végig lehet nézni.

Az alap beállításokkal az alábbi hálózati kiszolgálói teljesítményre volt képes a rendszer, a mérést végző szoftver a NAS-on futott és AFP protokollal történt az adatmásolás:

nas_2012-03-11-21-16-41
átviteli sebességértékek, alap beállításokkal, nas_2012-03-11-21-16-41

egy kis optimalizálás után az alábbiak szerint módosult, javult az átvitel 😀

nas_2012-03-12-5-45-46
átviteli sebességértékek, optimalizált beállítások mellett, nas_2012-03-12-5-45-46

Összességében meg vagyok elégedve a kiszolgáló teljesítményével.

.


Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

39 hozzászólás a(z) “FreeNAS 8 telepítés” bejegyzéshez

 1. Sziasztok!
  Bedöglött a pendrivera telepített FreeNas 9.2.6. Kérdésem, ha telepítem a 9.2.8-at vagy 9.2.7-et, akkor a 9.2.6 alatt létrehozott ZFS-en tárolt adatokat elérem vagy elvesznek? Mit kell tennem telepítéskor, hogy később láthassam az oda archivált fájlokat?

  1. – nekem is volt ilyen, fogtam egy másik pendrive-ot és feltelepítettem ugyanazt a verziót ami fenn volt korábban, már nem emlékszem pontosan, de sima menet volt, én szoktam néha mentést csinálni miután verziót frissítek így visszatöltöttem a mentést és minden visszaállt. Igaz én nem használtam ZFS-t csak sima UFS-t.
   – nem biztos, hogy jó lesz egy magasabb verziószámmal, de megpróbálhatod, ha fel tudod csatolni és minden visszajön oké vagy.

  2. – magát a ZFS köteteket úgy tudom simán fel tudod majd csatolni az újabb verzióval is, ettől nem kell aggódni, a probléma ott van hogy egy korábbi verziójú mentést nem szabad egy magasabb vagy eltérő verzióra rátölteni.
   – kérdés van-e mentésed a beállításokról? ha nincs azt javaslom, hogy csinálj egy legfrisebb boot pendrive-ot, elindulsz vele, majd kézzel felcsatolod a lemezeket (nem formázol, particionálsz stb. csak felcsatolod őket), a korábbi beállításaidat újból megcsinálod, felhasználókat felveszel
   – mindenképp használd az autó-import funkciót..

   1. – ha nem lett teljesen használhatatlan a pendrive-od, akkor az alábbi helyen találod a lényeget:

    /data/freenas-v1.db

    – ez tartalmazza a beállításaidat. ezt érdemes lenne mentened egy ütemezett feladattal.., vagy manuálisan csinálsz minden frissítés után egy config mentést, ilyenkor csak visszatöltöd a beállításokat és minden megy tovább.

 2. Köszönöm az eddigi segítséget.
  Ennek hatására megint “összedobtam” egy NAS-t.
  Most azzal a problémával küzdök, hogy nálunk fizikailag két hálózat van. A NAS-ban két hálózati kártyát tettem. Az első-re kötött hálózatból látszik a NAS. Működik is. De a másodikra kötött hálózatból nem látszik. Pedig a második hálózatból is ha IP cím alapján böngészőből akarok belépni akkor ott van. Simán előjön a GUI. De mint hlózati eszköz nem látszik. Nem tudom mit kellene még beállítani. A CIFS be van kapcsolva hisz. Az első hálózatból minden OK is…
  Erre lenne valakinek ötlete?
  Köszönettel

  1. – tipp: lehet ez segíteni fog:
   – belepsz ssh-val a nas-ra (CLI), kiadod az ‘ifconfig’ parancsot, megnézet mik az ethernet interfészek nevei.
   – GUI-ban a ‘Szolgáltatások – CIFS – Kiegészítő paraméterek’ részbe berakod az alábbi sort – természetesen a felsorolásban a saját interfészeid neveit kell használnod, ezt az ifconfig ki fogja írni, fel fogod ismerni az IP címekről.. 🙂

   interfaces = lo0 bge0 bge1

   – lemented, és újraindítod a CIFS szolgáltatást, na nem menne, még megpróbálhatod ez is beleírni:

   bind interfaces only = yes

   1. Köszönöm az ismét gyors választ.
    Próbálgatom…

 3. Üdvözletem.
  Én már telepítettem és használtam is ezt a NAS szoftvert.
  Egy dolog miatt szedtem le ami azóta sem hagy nyugodni: Nem tudtam beállítani, hogy egy egy ügyfél mekkora tárhelyet használhat. Vgyis nem találtam quota kiosztási lehetőséget ugyfelekhez.
  Tud a szoftver ilyet?
  Vagy melyik ingyenes szoftver tud ha ez nem?
  A választ előre is köszönöm.
  Valamint köszönöm a cikket is.
  üdv: Zoli

  1. – a jelenlegi verzio nem tamogat GUI-n keresztuli quota beallitast (jelenlegi tudasom szerint, a most nemreg megjelent 9.2.0-as verziot annyira nem bujtam vegig..).
   – termeszetesen a rendszer tamogatja a quota-t de csak ZFS eseteben!!
   – workaround-kent parancssori (CLI) lehetoseg adott, itt egy leiras: Fontos: csak ZFS fs-nel hasznalhato!! https://bugs.freenas.org/issues/856

   1. Nagyon köszönöm a gyors választ.
    A link alapján próbálkozom majd.

 4. Hi,

  FreeNAS telepitest vallalnatok?
  Kezdo vagyok es a pluginek gondot okoznak, nem ingyen termeszetesen,
  koszi,
  z

  1. – en kis hetkoznapi emberke vagyok, aki odahaza butykolgetek ezt azt, ilyet nem szoktam masnak vallalni.
   – plugineket nem szoktam feltenni, en a NAS-t erdeteti rendeltetesenek megfeleloen hasznalom, nekem nincs rarakva semmilyen kiegeszito funkcio, csak mint halozatra kapcsolt tarolokent hasznalom.
   – vannak jo leirasok amik segitenek osszerakni, epp a hozzaszolasod felett eggyel van egy video linkje szvsz. nem egy pilotavizsgas dolog.
   – ha ez megsem menne, probald ki a openmediavault-ot, nekem nem volt szimpatikus de allitolag plugin-erintettseg kapcsan egyszerubb a dolgod.

 5. Szia!

  Torrent kliensre lehetőséget és az all share kezelésre tippet, olvasni valót, akármit nem tudsz ajánlani?
  A torrent kliensről is van videó, de a service menü alatt nincs kliens nekem! 🙁

  Köszi!

   1. Köszönöm válaszod!
    Próbálkozom még pár napig, azt ha nem megy maradok a winnél, pedig nagyon szerettem volna ezt a megoldást! 🙂

 6. Szia!

  Neki futottam egy prolianttal. Felment, működik.
  Viszont csak az én gépemről tudom írni, olvasni.
  A hálózat többi tagja nem látja.
  A kezelőfelületre be tudok jelentkezni a többi gépről.
  A freenas manualt átolvastam, de nem lettem okosabb tőle.
  Mit szúrhatok el?
  Tök buta vagyok hozzá, illetve a linuxhoz is.

  Köszi!

  Üdv!
  Imco

  1. – nem vilagos elsore, hogy a tobbi gep nem latja? vagy csak nem tudja irni/olvasni? avagy mindketto? 🙂
   – probald meg IP alapjan meghivatkozni, meghajto felcsatlakozasnal.
   – a megfelelo felhasznalot gondolom letrehoztad?
   – amikor letrehozol egy felhasznalot, fontosak a jogosultsagok, ez utobbira tippelek, hogy rosszul lehet beallitva, ha nem tudsz irni/olvasni.

   – gondolom win-es megosztassal hasznalnad, itt egy utmutato: http://doc.freenas.org/index.php/Windows_%28CIFS%29_Shares , lenyeg, hogy a jogosultsagok megfeleloek legyenek.

   1. Sehogy sem látja a többi gép. Csak böngészőből a kezelőfelületet tudom elérni. Tehát így látja, ezért gondolok én is valami beállítási problémára.

    Ma-holnap futok vele még köröket. Jelentkezem.

    Köszi!

   2. még hétfőn sikerült, részben megoldanom.
    http://www.youtube.com/watch?v=3eipH3EEWQI&list=PL93AB1736DBAA6E8C&index=30
    alapján működik. A felhasználókat és csoportokat még nem hoztam létre, de így már látszik a hálózaton. Írható, olvasható. Sejtésem szerint az első próbálkozásnál 1-2 lépés kimaradt, ezért nem sikerült.
    🙁 Következő lépés, a felhasználók létrehozása. Illetve olvasom a torrent kliens lehetőségeit és az all share kezelését is.
    Köszönöm a segítséged!

    Üdv:
    Imco

 7. az interfaces alatt miket lehet beállítani? ha ezlenne a kisbeadandód(mert nekem az de fogalmam sincs rola)akkor mit mondabál el erről a dologról meg a feltelepítéséről?

 8. Szia !

  Ha jól látom az AFP protkolból ezt a NAS-t Apple környezetben használod, én is ezt tervezem.
  Le tudnád írni, hogy pontosan milyen hardware-t használsz (hány hdd, …) illetve milyen Freenas beállitások mellet érted el ezt az átviteli sebeséget (zfs?, raidz? …)
  Ha használsz Time Machine mentést akkor tudod korlátozni a mentés méretét, ha qutát adsz meg neki akkor ezt látja a TM vagy a teljes HDD méretét?
  Ezt a freebsd tuningot egy kezdőnek (nekem) ki tudnád bővebben fejteni.

  PMiki

  1. – ez a HW: http://www.tami.hu/blog/2012/02/24/hp-proliant-microserver/
   – most ket merevlemez dolgozik benne, UFS filerendszerben, nincs semmi raid, csak siman szoloban vannak a hdd-k.
   – raid es foleg zfs-hez nem lenne eleg a 4GB memoria, oda minimalisan 6-8GB kene.
   – TM-et nem hasznalok, szvsz egy baromsag, legalabbis nem latom ertelmet.
   – FreeBSD performance tuning-ot tekintve az egy melyebb lelegzetu anyag lenne 🙂

 9. Üdv,

  próbálom a te megoldásodat, és a physdiskwrite write error-t dob 24576 byte-nál. Nincs valami ötletted?

  1. – a pendrive merete legyen legalabb 2GB, tovabba meg kene bizonyosodni, hogy maga az eszkoz nem hibas.
   – javaslatom, hogy probald ki egy masik pendriveal.

 10. Optimalizálás alatt mit értesz?
  Mitől nőtt meg a teljesítménye?
  Valóban kell ennek 8Gb ram?
  4 kevés neki?

  1. – memoria felhasznalas, cache stb. finomhangolas, freebsd performance tuning iranyba erdemes tovabblepni.
   – a finomhangolastol nott meg, pusztan szoftveres allitgatasok.
   – az attol fugg mire akarja hasznalni az ember, en 4GB-al hasznalom, fugg a lemezek szamatol, az azokon levo file-rendszer tipusatol. stb.

 11. Hali de ezt merevlemezre (vinyó)-ra nem is lehet feltenni? Normalis szerokat lehet vele futtatni? Azaz nem webet hanel pl cas szervert?

 12. sziasztok!

  lenne 1 olyan kerdesem hogy:

  mivel csak tesztelesre probaltam ki a programot igy sok hasznat nem veszem es szeretnem ha ismet hasznalhato lenen az usb ,mit kel tennem hogy a 8gb usb ismerje fel a rendszer es nem csak 950mb ismer fel belole

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

− három = 3